ویزای شینگن چیست؟ | راهنمای کامل ویزای شینگن
ویزای شینگن یا بهعبارت صحیحتر شنگن (Schengen Visa) چه در ایران و چه در سایر کشورهای غیراروپایی متقاضیان بسیاری دارد و علت این امر این است که سفر به ۲۶ کشور اروپایی تنها با داشتن این ویزا میسر است. نام این ویزا هر کجا که صحبت از سفر به اروپا باشد مطرح است و کمتر کسیست که عبارت ویزای شینگن را نشنیده باشد. اما ویزای شینگن چیست و شامل کدام کشورهای اروپایی میشود؟ چه کسانی باید پیش از سفر به اروپا ویزای شینگن بگیرند؟ مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای شینگن چیستند؟ در این نوشتار به پاسخ این پرسشها خواهیم پرداخت.
منظور از ویزای شینگن چیست؟
برای تعریف ویزای شینگن بهطور خلاصه در یک جمله میتوان گفت ویزای شینگن مجوزی برای سفر به کشورهای عضو پیمان شینگن است. کشورهای عضو پیمان شینگن ۲۶ کشور اروپایی هستند که با توجه به پیمانی به نام پیمان شینگن مرزهای جغرافیایی بین خود را از میان برداشتهاند و درنتیجه شهروندان هر یک از این کشورها میتوانند بدون دریافت ویزای سایر کشورها در آنها تردد و حضور داشته باشند.
پیمان شینگن در سال ۱۹۸۵ در جلسهای که در نزدیکی منطقهای به نام شنگن برگزار شد، بین ۵ کشور اروپایی، یعنی کشورهای فرانسه، آلمان غربی، بلژیک، هلند و لوکزامبورگ، منعقد شد و پس از آن بهتدریج سایر کشورهای اروپایی به آن پیوستند، تا امروز که تعداد اعضای این پیمان به ۲۶ کشور رسیده است.
با توجه به آزادی تردد شهروندان کشورهای عضو پیمان شینگن و افرادی که بهصورت قانونی در آنها حضور دارند، کشورهای عضو پس از انعقاد پیمان شینگن ویزای واحدی به نام ویزای شینگن را تعریف کردند و پس از آن شهروندان کشورهای خارج از این حوزه ملزم به دریافت این ویزا برای ورود به حوزهی شینگن شدند.
چه کشورهایی عضو پیمان شینگن هستند؟
در حال حاضر ۲۶ کشور اروپایی شامل بلژیک، اتریش، جمهوری چک، دانمارک [به غیر از گرینلند و جزایر فارو]، استونی، فنلاند، فرانسه [به غیر از نواحی تابعه در خارج از اروپا]، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیختناشتاین، لیتوانی، مالت، لوکزامبورگ، هلند [به غیر از آروبا، کوراسائو، سینت مارتن و جزایر کارائیب]، نروژ [به غیر از سوالبار]، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد و سوئیس به پیمان شینگن پیوستهاند و برای ورود به هر یک از آنها باید ویزای شینگن داشت.
چه کسانی باید ویزای شینگن بگیرند؟
اگر چه بهطور کلی شهروندان کشورهای خارج از حوزهی شینگن برای ورود به این حوزه باید ویزای شینگن داشته باشند، شهروندان بعضی از کشورها میتوانند بدون اقدام برای دریافت ویزای شینگن وارد این حوزه شوند. البته ورود و حضور شهروندان این کشورها تنها برای مدت ۳ ماه در هر ۶ ماه مجاز است و این افراد نمیتوانند طی مدت اقامت خود در این حوزه کار یا تحصیل کنند و درنتیجه این افراد برای اقامت طولانیمدت و کار یا تحصیل در کشورهای شینگن باید همانند شهروندان سایر کشورها برای دریافت ویزای شینگن متناسب با هدف خود اقدام کنند.
فهرست کشورهایی که شهروندان آنها باید از قبل برای دریافت ویزای شینگن برای ورود به این حوزه اقدام کنند و همچنین کشورهایی که برای سفرهای کوتاهمدت به کشورهای شینگن نیازی به دریافت ویزا ندارند بهصورت رسمی اعلام و درصورت نیاز بهروز میشوند. در حال حاضر شهروندان ایرانی هر هدفی که از سفر به اروپا داشته باشند باید از پیش از طریق سفارتخانه، کارگزاری یا کنسولگری یکی از کشورهای شینگن برای دریافت ویزای شینگن اقدام کنند.
چگونه باید برای دریافت ویزای شینگن اقدام کرد؟
موارد زیر بهطور خلاصه و کلی نشان میدهند که برای دریافت ویزای شینگن چه اقداماتی لازم هستند.
۱- داشتن پیششرطهای دریافت ویزای شینگن
برای دریافت ویزای شینگن باید پیش از هر چیز از داشتن پیششرطهای ضروری برای دریافت ویزای شینگن، مانند داشتن مدارک شناسایی و پاسپورت معتبر، نداشتن سوءسابقه، داشتن تمکن مالی و مانند آنها مطمئن بود.
۲- انواع ویزای شینگن
درصورت داشتن پیششرطهای دریافت ویزای شینگن در مرحلهی بعد باید ابتدا باید بهصورت دقیق هدف از سفر به اروپا مشخص شده و با توجه به آن، نوع ویزای شینگن و کشوری که باید از طریق آن برای دریافت ویزا اقدام کرد تعیین شوند. انواع ویزای شینگن از نظر هدف از سفر شامل موارد زیر هستند:
ویزای ترانزیت فرودگاهی
ویزای ترانزیت
ویزای توریستی
ویزای دوستان و بستگان
ویزای تجاری
ویزای درمانی
ویزای گذراندن دورههای آموزشی
ویزای شرکت در رویدادهای فرهنگی، ورزشی و سینمایی
ویزای تحصیلی
ویزای کاری
و …
ویزای شینگن با توجه به دفعات مجاز ورود به حوزهی شینگن و مدت اعتبار در سه دستهی ویزای یکبار ورود، دوبار ورود و چند بار ورود (شامل ویزاهای ۱، ۳ و ۵ ساله) تقسیم شده است.
۳- اقدام از طریق کشور مناسب
برای دریافت ویزای شینگن بهطور کلی باید به سفارتخانه، کارگزاری یا کنسولگری کشوری مراجعه شود که اولین مقصد متقاضی است. درصورتیکه متقاضی دریافت ویزای شینگن قصد داشته باشد به بیش از یکی از کشورهای این حوزه سفر کنند باید برای دریافت ویزا از طریق کشوری اقدام کند که روزهای بیشتری را در آن اقامت دارد و درصورتیکه تعداد روزهای اقامت در همهی کشورها برابر باشند باز هم باید از طریق اولین کشور مقصد برای گرفتن ویزای شینگن اقدام کرد.
۴- اخذ وقت سفارت
پیش از مراجعه به سفارتخانه، کارگزاری یا کنسولگری کشوری که باید از طریق آن ویزای شینگن گرفت لازم است برای دریافت وقت سفارت، کارگزاری یا کنسولگری آن کشور اقدام کرد. هدف از دریافت وقت سفارت این است که متقاضی در روز و ساعت رزروشده در مکان مشخصشده حضور پیدا کند و ضمن ارائهی مدارک مورد نیاز برای گرفتن ویزای شینگن، در مصاحبهای با مسئول بررسی پروندهی صدور ویزا شرکت کرده و دیگر کارهای مربوط به دریافت ویزا مثل پرداخت هزینهها و انگشتنگاری را نیز انجام دهد.
۵- گردآوری مدارک ویزای شینگن
مهمترین مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای شینگن شامل موارد زیر هستند:
فرم پرشده و امضاشدهی تقاضای ویزای شینگن
پاسپورت معتبر
بیمهی مسافرتی
مدرک رزرو هتل
مدرک رزرو بلیط هواپیما
شرح برنامهی سفر
اثبات تمکن مالی
مدارک شغلی یا تحصیلی
مدارک مربوط به پرداخت هزینهی دریافت ویزای شینگن
این موارد مدارک عمومی برای دریافت ویزای شینگن هستند و برای دریافت هر یک از انواع ویزای شینگن لازم است مدارک دیگری را نیز به آنها اضافه کرد. با توجه به اینکه مسئولان بررسی پروندهی تقاضای صدور ویزای شینگن به پروندههایی که مدارک ناقص داشته باشند رسیدگی نمیکنند، اطلاع از فهرست بهروز و کامل مدارک مورد نیاز و دقت در گردآوری آنها توصیه میشود.
خلاصه
در این نوشتار به معرفی ویزای شینگن، کشورهای عضو پیمان شینگن، کشورهایی که باید برای سفر به حوزهی شینگن ویزای شینگن بگیرند و به چگونگی دریافت این ویزا پرداختیم. مسلماً دریافت ویزای شینگن جزئیات بیشتری دارد و آنچه در این نوشتار آمد صرفاً جهت آشنایی با کلیت ویزای شینگن و نکات مربوط به آن است و بهتر است برای دریافت این ویزا پیش از اقدام اطلاعات بیشتری دربارهی آن به دست آورد.