نشریه الاخبار از درخواست ریاض برای بهبود روابط با ایران به منظور فشار بر یمن و مجبور کردن آن به قبول راه حلی که به پیروزی عربستان سعودی ختم میشود، خبر داد.
به گزارش سروش، ایران و عربستان سعودی بهویژه پس از درگذشت ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان، دورهای سرد و پرتنش از روابط دوجانبه را تجربه کردهاند، و اختلاف منافع دو کشور در موضوعات منطقهای از جمله سوریه، یمن و عراق تنش را در روابط دو کشور افزایش داده است.
حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد در دی ماه سال ۹۴، به قطع روابط دیپلماتیک این کشور و تعدادی از متحدانش با ایران منجر شد، و از آن زمان سوئیس حفاظت از منافع دو کشور در خاک یکدیگر را به عهده دارد.
در حالی روز گذشته نشریه الاخبار از طرح میانجیگری روسیه میان ایران و عربستان به درخواست ریاض پرده برداشته است که پیش از این نیز بسیاری از کشورهای خاورمیانه سعی داشتند تا تنشهای میان این دو کشور بزرگ منطقه را تقلیل دهند.
عمان، کویت و عراق را میتوان به عنوان کشورهایی نام برد که به علت مورد وثوق و اعتماد بودن یکی از طرفین یا دو طرف تنش آمادگی خود را برای این مهم در مقاطع مختلف اعلام کردهاند.
حسن روحانی نیز در نشست خبری دی ماه خود با رسانههای داخلی و خارجی در پاسخ به پرسشی در مورد پیشنهاد عراق و کویت برای کاهش تنش بین رقبای منطقهای (ایران و عربستان) گفت: کشورهای زیادی هستند؛ شما به عراق و کویت اشاره کردید. هشت تا ۱۰ کشور دیگر هستند که مقامهایشان در مورد این موضوع با ما گفتوگو کردهاند.
رئیسجمهوری ایران با بیان اینکه تهران درصدد حذف عربستان از سیاستهای منطقهای نیست، اعلام کرد که تهران به ریاض پیشنهاد کمک میکند به شرطی که این کشور تصمیم درستی اتخاذ کند و به مداخله نظامیدر یمن پایان دهد و دخالت در امور بحرین را کنار گذارد.
این روزنامه عربی چاپ بیروت روز گذشته در گزارشی نوشت: پیش از آنکه جنون سعودیها علیه ایران به این حد برسد، تلاشهای زیادی برای جمع کردن تهران و ریاض پای میز مذاکره انجام شد، اما پاسخ ایران در مورد ردّ پیشنهاد مذاکره سهم فراوانی در افزایش خشم سعودیها داشت.
زمانی که ملک سلمان از پوتین طی دیدار در مسکو درخواست کرد ترتیب گفتوگویی بین ایران و عربستان را بدهد، پیش بینی نمیکرد با پاسخ مخالف تهران مواجه شود؛
این بعید شمردن از جانب پادشاه سعودی بر دو واقعیت استوار بود: اول اینکه طرف ایرانی به صورت پنهان و آشکار پیشنهاد گفتوگو با سعودیهایی را داده بود که همواره هرگونه نزدیکی به فارسها را رد میکردند،
دوم، واسطهای بود که سلمان برای این کار برگزیده بود؛ یعنی رئیس جمهور روسیه، هم پیمان مورد اطمینان ایران که جنگهای دیپلماتیک و نظامی بسیاری در کنار یکدیگر انجام داده بودند.
پس از گذشت چند هفته از دیدار تاریخی پادشاه عربستان به مسکو، پوتین به تهران رفته و با سران این کشور دیدار کرد.
اعلام پیشنهاد عربستان یکی از محورهای اصلی این دیدارها بود.
براساس اطلاعات رسیده به الاخبار، مهمترین مسالهای که ایرانیها به آن ایراد گرفتند، تمرکز این پیشنهاد بر روی نیاز سعودیها به فشار بر یمن و مجبور کردن آنها به قبول راه حلی بود که نتیجه آن پیروزی عربستان سعودی محسوب میشد.
ایران با این درخواست موافقت نکرد و همین پاسخ منفی به ریاض کافی بود تا سعودیها وزرای خارجه دولتهای عربی را دعوت به نشستی در قاهره کنند.
بیانیه نشست قاهره در مورد رفتارهای ایران در منطقه عربی، در واقع بر پرتاب موشک یمنی به سمت ریاض استوار بوده است.
در تاریخ بین سفر ملک سلمان به مسکو و تاریخ سفر پوتین به ایران، سعودیها در حال تهیه نقشه بعدی خود بودند و تمام تحولات از این تاریخ به بعد، اشارههایی اضافی به عمق بحرانی است که سعودیها کورکورانه وارد آن شده اند.
تهران بر این نظر اصرار میورزد که ابتکار عمل در مورد اوضاع داخلی در یمن در دست هم پیمانان آن است.
در همین چارچوب، سرلشکر محمد علی جعفری تصریح میکند: سیادت در یمن در دستان انصارالله است.
به گزارش سروش،از پیامهایی که تهران در پاسخ به درخواست مذاکره ریاض فرستاده این است که هیچ مذاکرهای در مورد یمن نخواهیم کرد.
انتهای پیام///
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.