رئیس اتاق شیراز با اشاره به اینکه انحصارگری، بزرگترین مشکل بخش خصوصی است، این موضوع را از یکی دلایل شکست ایران در بازار قطر در رقابت با ترکیه دانست.
به گزارش سروش،جمال رازقیجهرمی گفت: تمایل به انحصارگری بزرگترین مشکل بخش خصوصی است که اتفاقاً در قطر هم نمود داشته است؛ آنهایی که قبلاً با قطر ارتباط داشتند نمیخواستند در این بازار رقبای هموطن برای خود بتراشند برای همین صادرکنندگان جدید را بازی نمیدادند و این کار میدان را برای تجار دیگر کشورها بازتر کرد.
بیش از شش ماه از باز شدن دروازههای قطر به سوی کشورهای منطقه بهویژه ایران و ترکیه میگذرد.
گرچه این دو کشور به صورت همزمان به این فرصت دست یافتند اما موفقیت ترکیه در بازار قطر بسیار چشمگیرتر بوده است.
از سوی دیگر در حالی فعالان اقتصادی ایرانی برای حضور در این بازار با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند که کالاهای ترک از مسیر ارزان ایران به قطر صادر میشوند.
حوالی نیمهخرداد سال جاری بود که با قطع روابط دیپلماتیک ائتلاف عربی به رهبری عربستان با کشور قطر، دروازههای بازار این کشور تماماً به روی صادرکنندگان کشورهای منطقه بهویژه ایران و ترکیه باز شد؛ چراکه قطر سالانه حدود سه میلیارد دلار واردات مواد غذایی دارد که قبل از محاصره اقتصادی، یکسوم آن را مستقیماً از طریق عربستان و امارات تأمین میکرد.
در این شرایط جمهوری اسلامی ایران ضمن اینکه ادامه تنشهای اینچنینی را به نفع منطقه ندانست، مرز هوایی خود را روی پروازهای شرکتهای هوایی قطر باز گذاشت و فعالان اقتصادی خود را ترغیب کرد از فرصت ایجادشده در بازار قطر استفاده کنند؛
بازار قطر بازاری است که ترکیه نیز چهارچشمی آن را رصد میکرد و ۴۸ساعت پس از وقوع بحران سیاسی در روابط قطر با کشورهای عربی منطقه، با استفاده از هواپیماهای کارگو (باربری) بخش زیادی از بازار قطر را تسخیر و ویترین فروشگاههای این کشور را مملو از کالاهای ساخت خود کرد.
در این وضعیت، فعالان اقتصادی بخش خصوصی و اتاق ایران به این اجماع رسیدند که اتاق بازرگانی شیراز مسئول هماهنگی و ارسال کالاهای صادراتی به کشور قطر باشد و آنگونه که جمال رازقیجهرمی، میگوید:
از همان ابتدای کار، صادرات هوایی به قطر، با اجاره هواپیمای کارگو در دستور کار قرار گرفت اما قیمت بالای حمل بار با هواپیما بهاضافه هزینههای سنگین پارکینگ و نگهداری، سریعاً کار را برای بخش خصوصی سخت کرد.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات حوزه صادرات به قطر را قیمت تمامشده تولید داخلی عنوان میکند.
به گزارش سروش، رئیس اتاق شیراز، گفت:
در مواقع رقابت، بسیار ناشیانه وارد بازارها میشویم در عین حال غیرقابلکنترل عمل میکنیم؛ مثلاً ما در مراحل اولیه بحران در قطر، هندوانه را بهصورت فلهای با لنج به این کشور که بالاترین درآمد سرانه در جهان را دارد، ارسال کردیم اما رقبا در بستهبندی مناسب و با قیمت چند برابری این محصول را در بازار قطر عرضه کردند.
انتهای پیام///
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.