رئیس سابق دیوان محاسبات کشور با تشریح چگونگی اجرای جدول ۱۷ در لایحه بودجه ۱۴۰۰، تاکید کرد اگر دولت قرار است جدول ۱۷ را به سبک پنهان و نامشخص اجرا کند، به همان روال شفاف و قابل نظارت سابق باشد، خیلی بهتر است.
*** سریال جدول ۱۷ در بودجه سالهای اخیر کشور
به گزارش خبرگزاری سروش، به نقل از خبرگزاری صنایع، چند سالی است که در آستانه تصویب بودجه، بحث جدول ۱۷ و چگونگی اجرای آن به صورت مستقیم یا غیر مستقیم داغ میشود، موضوعی که همواره با انتقادهای زیادی روبور بوده است.
بودجه کشور که سال به سال تامین آن سختتر از قبل شده و با فروش نفت و منابع ملی حاصل شده، پرواضح است که باید با حساسیت و دغدغه بیشتری هزینه و نظارت شود.
حالا در این شرایط سخت، کدام کشوری منابع بودجه خود را که با این سختی تامین کرده، در اختیار دستگاهها، شرکتها و موسساتی قرار میدهد که نه اولویت آن، نه هزینه کردن آن و نه دستاورد آن مشخص است و نه به هیچ شخص و دستگاهی حاضر به پاسخگویی هستند.
سالهاست که در آستانه تصویب بودجه، برخی دلسوزان نظام و کشور بر ایجاد سازوکاری شفاف و منطقی برای این بخش از بودجه که به جدول ۱۷ معروف است، تاکید میکنند و در مقابل نیز چند اظهارنظر سطحی و نمایشی که باید چنان کرد و چنان نکرد، مطرح و در نهایت به فراموشی سپرده میشود و باز آش همان آش و کاسه همان کاسه.
*** انتقاد منتقدان و واکنش منتفعان
وقتی کارشناسان میگویند، باید بودجه این کشور که حق مردم و بیتالمال است، هزینه کردن آن شفاف، منطقی و در راستای اهداف ملی و نظام باشد، بلافاصله افرادی که از این جدول و منابعش منتفع میشوند، دست به کار میشوند و با یک جوسازی وسیع از در مسائل فرهنگی و اسلامی وارد میشوند و چنان جوی راه میاندازند که گویا منتقدان این سیستم غیرشفاف، با مسائل فرهنگی و دینی مخالفند.
این افراد همواره در این شرایط، در یک رویکرد هماهنگ و با استفاده از تکنیکهای مختلف رسانهای همچون “حاشیه بر متن” چنان حاشیه را جایگزین متن میکنند که در کل، اصل داستان که تاکید بر شفافیت، نظارت و عدالت در اختصاص این بودجه است، فراموش میشود و همه سرگرم مسائلی میشوند که اتفاقا هیچکس با اصل آن مشکلی ندارد.
البته طی این سالها تلاشهای مختلفی توسط برخی نمایندگان برای حذف این جدول از بودجه صورت گرفته اما آنچه تحقیقات نشان میدهد، جدول ۱۷ همچنان پابرجاست اما با شکل و سازوکاری متفاوت.
*** گفتگو با رئیس سابق دیوان محاسبات کشور
عادل آذر در این گفتگو پیرامون جدول ۱۷ اظهار داشت:
طبق قانون، دولت میتواند یک درصدی را خارج از شمول به شخص یا مجموعهای که صلاح بداند کمک کند که این کمکها و متفرقات بودجه، همچنان برقرار است.
البته، خوشبختانه در حال حاضر نسبت به جدولی که کلیپهای آن در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، خیلی بهتر شده است زیرا در گذشته حتی دستگاههایی بود که هیچ ثبت و نشانی نداشت و این کمکها را دریافت میکرد.
*** جدول ۱۷ آشکار یا پنهان؟
به گزارش خبرگزاری سروش، رئیس سابق دیوان محاسبات کشور در پایان پیرامون جدول ۱۷ در لایحه بودجه ۱۴۰۰ نیز، اظهار داشت:
در لایحه بودجه ۱۴۰۰ جدول ۱۷ را برداشتند اما این کمکها ذیل دستگاههای متولی رفته است.
برای مثال بسیاری از این کمکها به وزارت ارشاد، وزارت صنعت، برنامه و بودجه و سازمان تبلیغات رفته است، یعنی این کمکها در بودجه دیده نمیشود اما ذیل آن کمکها که عرض کردم، بخش عمدهای از آنها که در گذشته ذیل جدول ۱۷ بودند، برقرار است.
وی در پایان، خاطرنشان کرد:
به نظر من، اگر قرار باشد اینگونه پیش برود، همان جدول ۱۷ مورد مشاهده برای ملت و نظارت عامه باشد، بهتر است تا این که دولت تلاش کند به این طریق، آن را پنهان و غیرشفاف کند.
انتهای پیام///