رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت خودرو با بیان اینکه آمار خوبی در مورد خروج خودروهای فرسوده نداریم، مشکل اصلی این امر را نهادهای تصمیمگیر و اجرایی دانست.
*** خودروهای فرسوده
به گزارش سروش [1]، محمود مشهدی شریف درباره خودروهای فرسوده کشور، اظهار کرد:
آمار خوبی در مورد خروج خودروهای فرسوده نداریم.
سال ۹۸ حدود ۷ هزار و ۷۰۰ دستگاه، سال ۹۹ حدود ۱۲ هزار دستگاه و طی ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ حدود ۱۹ هزار دستگاه خودروی فرسوده از رده خارج شده است و برآورد میشود که تا پایان سال این آمار از ۲۴ هزار دستگاه عبور کند.
مشکل اصلی ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت نیست، مشکل اصلی نهادهای تصمیم گیر و اجرایی هستند.
یکی از این نهادهای تصمیم گیر مجلس است؛ ۲ سال و ۶ ماه است که طرح خودروی مجلس به دلیل ماده مربوط به واردات خودرو معطل مانده است.
اگر این طرح تبدیل به قانون شود در آن صورت باید معادل ۲۵ درصد تولید جدید، خودروی فرسوده اسقاط شود. با توجه به ایرادی که مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان به واردات خودرو میگیرند، وضعیت تولید داخل نیز نادیده گرفته شده است.
اگر در این مدت قانون اجرا میشد باید بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار خودروی فرسوده از رده خارج میشد.
*** تصویب غیرکارشناسی ورود کامیونهای ۳ سال ساخت
رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت خودرو در ادامه افزود:
همچنین سازمان راهداری با تصویب غیرکارشناسی ورود کامیونهای ۳ سال ساخت، به این مساله دامن زد. این طرح ایراد فنی دارد زیرا طبق این طرح اگر قرار است کامیون وارد شود باید یک کامیون فرسوده از رده خارج شود.
در این طرح گفته شده که ۳ تُن هم تخفیف داده میشود یعنی اگر کامیونی با ظرفیت ۴۴ تن وارد میشود از این طرف کامیونی با ظرفیت ۴۱ تن از رده خارج میشود، این در حالیست که ما در ایران اصلاً کامیون با ظرفیت ۴۱ تن نداریم و ظرفیت کامیونهای ما حداکثر ۴۰ تن است.
معلوم نیست چه کسی با چه اطلاعاتی این قانون را وضع کرده که با این بندها، در اجرای قانون شائبه ایجاد کرده است.
بنابراین یا ارادهای برای تصویب قانون جهت خروج خودروهای فرسوده وجود نداشته و یا اگر قانونی وضع شده به قدری ابهام داشته که مشکلات را بیشتر کرده است.
بر اساس قانونی که از سال ۸۸ وضع شد باید ۳۰ درصد تولید جدید، خودروی فرسوده از رده خارج میشد؛ یعنی به ازای هر ۱۰۰ دستگاه تولید جدید ۳۰ دستگاه باید از رده خارج میشد که با توجه به میزان تولید در آن سالها، سالانه باید بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار خودرو از رده خارج میشد.
*** تأمین یارانه ۲۶ ماه کشور با نوسازی فرسودهها
رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت خودرو در ادامه تصریح کرد:
دولت به خصوص وزارت صمت باید بپذیرد که به ازای هر خودرویی که تولید میشود باید یک خودرو از رده خارج شود تا چرخه تولید متناسب با شرایط روز شود.
اگر خودروهای فرسودهای که وجود دارد از رده خارج شوند به اندازه ۱۲ ماه پرداخت یارانه نقدی کل کشور، صرفه جویی خواهیم داشت.
همچنین اگر کامیونهای دیزلی فرسوده نوسازی شود به اندازه ۱۴ ماه یارانه کل کشور صرفه جویی میشود و اگر هر دو گروه از رده خارج شوند معادل ۲۶ ماه یارانه نقدی صرفه جویی میکنیم.
در واقع دولت میتواند در همان سال اول پول یارانه نقدی را از محل صرفه جویی بنزین و گازوئیل تأمین کند.
*** تردد ۲.۲ میلیون خودروی فرسوده در سطح کشور
به گزارش سروش، رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت خودرو در پایان، اظهار کرد:
در حال حاضر ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه خودروی فرسوده در سطح کشور تردد میکنند که این آمار بر اساس سن مرز فرسودگی خودرو است.
۷۰ درصد آلودگی شهرها ناشی از خودروهای فرسوده است همچنین میزان ضرری که خودروهای فرسوده بر سلامتی انسان وارد میکنند معادل ۷ میلیارد دلار است.
باید توجه شود که بیشتر تصادفاتی که در کشور صورت میگیرد از سوی خودروهای فرسوده است. متأسفانه برای هیچ نهادی این مساله حائز اهمیت نیست.
انتهای پیام///